'In 1951 nam generaal Douglas MacArthur - held van WO2 en de Koreaanse oorlog - afscheid van het Amerikaanse volk met een regel uit een oud soldatenlied die sindsdien gevleugeld is geworden:
'Old soldiers never die; they just fade away.'
Onze eigen kolonel Otto van Wiggen durft een variant te lanceren:
'Some young soldiers will probably die.'
Of die zin gevleugeld gaat worden is zeer de vraag. En of de kolonel ooit tot generaal zal worden bevorderd, is eveneens de vraag.
Want zoiets zeg je niet als militair.
Dinsdag vertrekt onze hoofdmacht van Eindhoven naar Zuid-Afghanistan en dan nu al aankondigen dat sommigen niet levend zullen terugkeren is 'not done'.
Wij soldaten gaan altijd uit van de overwinning. De vijand gaat sneuvelen, laat daar geen twijfel over bestaan. Nooit laten zien dat je bang bent. Nooit angst aan het thuisfront zaaien, daarmee help je de vijand. Kolonel Van Wiggen vuurt op eigen troepen. Door zijn opmerkingen verzwakt hij de ruggengraat van Nederland.
De kolonel zou een voorbeeld moeten nemen aan de Amerikaanse collega's: de terugkeer van de gesneuvelden in Irak en Afghanistan wordt zoveel mogelijk aan het oog van de media onttrokken. Het liefst zou de legerleiding alle doden willen ontkennen.
En ondertussen sleutelen CDA en VVD een nieuw kabinet in elkaar. In september willen zij 'een feestbegroting' presenteren, vol met leuke dingen voor de mensen.
Het is de vraag of zij met het nieuwe minderheidskabinet electoraal wel zoveel zullen oogsten. Als het aan kolonel Van Wiggen ligt, zal minister-president Balkenende III onze gesneuvelden moeten gaan herdenken.
En met dode soldaten trek je geen stemmen.'
Kolonel b.d. Menno Scheurleer
Bieslogcommentator Militaire Zaken