Bieslog - Het flappenprobleem
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








maandag 30 december 2002 10:27  verstuur

Het flappenprobleem

Beeldvergroting: De appelboor
De appelboor

Voor het jaar ten einde is, dient een belangrijke kwestie opgelost.
Te oordelen naar de stroom reacties, lijkt het normen en waardendebat zich bij Bieslog toe te spitsen op de appelflap.

Hoe dient een fatsoenlijke appelflap vervaardigd?

Velen grepen naar vergeelde receptenboeken, pijnigden oude geheugens, of raadpleegden gerenommeerde flapdeskundigen.

Helaas heeft de redactie met de gisteren gepubliceerde recepten voor de flap, de beignet en de bol, olie op het vuur gegooid. Waarvoor onze excuses. Vooral het gebruik van bladerdeeg bij het bakken der flappen, is menigeen in het verkeerde keelgat geschoten.

Veel commotie is ontstaan door naamsverwarring. Flap en beignet blijken onderling verwisselbaar. (Heeft Het Bureau, het vermaarde instituut van H. Voskuil, ooit onderzoek gedaan naar herkomst en verspreiding van de appelflap en de appelbeignet?)

De appelbol dient een gehele appel te bevatten, heeft dus niets met de flap te maken en kan buiten beschouwing blijven.

Als we alle receptuur samenvatten, komt de vervaardiging van de appelflap, in zijn meest pure gedaante, neer op de volgende handelingen:
boor zure goudreinetten uit
snij de appels in plakken
wentel ze door beslag
frituur ze kort, tot goudbruin

Verfijningen, zoals bier aan het beslag toevoegen, de appelschijven met kaneel inwrijven en de afwerking met poedersuiker, laten we voor het gemak achterwege.

En of u dit baksel nu flap noemt of beignet, is ons om het even.

Zo!
Als alle problemen waar ons land voor staat, even eenvoudig kunnen worden opgelost, gaan we een goed 2003 tegemoet.