Op deze stralende dag kwamen overal in het land, in boekhandels, bibliotheken en op begraafplaatsen, mensen bijeen om dode schrijvers te gedenken.
Ik woonde een bijeenkomst bij over Frederik van Eeden, in Boekhandel Los te Bussum.
Het werk van Van Eeden is, op een uitgave van De Koele Meren des Doods na, niet verkrijgbaar. Geen enkele uitgever is zelfs bereid Van Eedens klassieker De Kleine Johannes in druk te houden.
En hoe bijzonder is het dan, dat op een zonnige zondag, in een goed gevuld bovenzaaltje, wordt gesproken over het leven van een zeventig jaar geleden overleden schrijver. Niet gelezen, toch niet vergeten.
Een bevlogen Fries de Vries, neerlandicus en historicus, behandelde de rol van Frederik van Eeden in de spoorwegstakingen van 1903.
Hoe schrijvers en intellectuelen voor het eerst deelnamen aan de arbeidersstrijd. En leiding gaven.
Detail: Frederik van Eeden krijgt ?het knooppunt Amersfoort? aangewezen. De spanningen zijn zo hoog opgelopen dat hij besluit van zijn woonplaats Bussum naar Amersfoort te reizen verkleed als arbeider! (?Rood sjaaltje om de nek, pet op het hoofd??)
Van Eeden wil na de mislukte staking de afgeschreven stakers helpen door de consumentencoöperatie De Eendracht op te richten.
In 1907 worden Van Eedens beide sociale experimenten, Walden en De Eendracht, opgeheven.
Na deze pogingen tot wereldhervorming, stort Frederik van Eeden zich in de literatuur, de religie en de bestudering van paranormale verschijnselen.
Ik zou elke zondagochtend wel een lezing van Fries de Vries willen horen.