Bieslog - En wat voor iets!
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
maandag 3 januari 2005 15:20  verstuur

En wat voor iets!
stichtelijk nieuws op Radio 1

Beeldvergroting: Prof. dr. Lans Bovenberg
Prof. dr. Lans Bovenberg

Prof. dr. Lans Bovenberg is hoogleraar economie en op zijn vakgebied een expert van wereldfaam. ?De eerste econoom die het gat na Tinbergen kan opvullen.?
Hij is de meest geciteerde Nederlandse econoom ter wereld. In 2003 won hij de Spinozapremie.

Vanmorgen heb ik een uur lang met stijgende verbazing naar hem geluisterd.
Ik had Radio 1 opgezet voor het laatste nieuws, maar de EO had dienst, dus werd ik getrakteerd op ?het belangrijkste nieuws?, zoals ze bij de EO wel zullen zeggen: Een brief aan God, geschreven en voorgelezen door professor Bovenberg.

Toch rekende ik nog op een link met de actualiteit en ik verwachtte dat de heer Bovenberg een stevig woordje met God zou willen wisselen over de ramp in Azië, maar ook dat zat er niet in.
?Dank u Heer dat U het heelal heeft gemaakt. Dat er iets is in plaats van niets. En wat voor iets. Dat iets komt niet uit het niets. U hebt het geschapen.?

Ook in het daarna volgende interview toont hij een en al dankbaarheid jegens Hem, vooral omdat hij door de Heilige Geest ?regelmatig wordt geknuffeld?.

Omdat je tegenwoordig heel voorzichtig met gelovigen moet omgaan, zeg ik hier niets provocerends over dit gesprek (ook niet, dat zelfs ik, als niet-christen, dat knuffelen met de Heilige Geest als blasfemie onderga), maar als u een uurtje overhebt, is het curieus te horen hoe een vooraanstaand intellectueel in 2005 zijn geloof beleeft.