Bieslog - Een omnitalent
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
zaterdag 24 mei 2003 11:36  verstuur

Een omnitalent

Beeldvergroting: Hans Verhagen (Vlissingen, 1939), foto: Mark Kohn
Hans Verhagen (Vlissingen, 1939), foto: Mark Kohn
Beeldvergroting: Hans Verhagen - ?Miss Lizzy?\n
Hans Verhagen - ?Miss Lizzy?

Gistermiddag opende Martin Bril in het Haagse Letterkundig Museum ?Tegen alle bloedvergieten en kanariepieten in?, een tentoonstelling over leven en werk van Hans Verhagen (tot 31 augustus).

Bovendien overhandigde Bril aan Verhagen de eerste exemplaren van ?Eeuwige Vlam? - de verzamelde gedichten - en een Schrijversprentenboek over de dichter-filmer-schilder.

Hans Verhagen heb ik vanaf zijn debuut gevolgd en ik vind het meer dan terecht dat zijn omnitalent nu eens voluit duidelijk wordt gemaakt.

Ik ga met superlatieven tekeer, maar ik meen ze stuk voor stuk.
Het boek met de verzamelde gedichten bevat 555 pagina?s en nu zien we pas goed hoe ?consistent? zijn werk is. Schitterend uitgegeven, met nieuwe, briljante, niet eerder gepubliceerde gedichten.

Het Schrijversprentenboek bevat gedegen essays van Hans Sleutelaar (over zijn poëzie), Jan Mulder (over zijn schilderijen), Hans Keller (over zijn films) en Ilja Leonard Pfeijffer (over zijn nieuwste gedichten). En veel smakelijke foto?s. Wat het boek helemaal begerenswaardig maakt, is de DVD die achterin is geplakt, waarop anderhalf uur van zijn opzienbarende tv-werk is samengevat.

Wat een oeuvre! Springlevend! Dat er op alle gebieden nog veel mag volgen!

Bieslog blijft niet achter in de Verhagen-golf.

In de eerste videolink zien we het slot van de openingstoespraak van Martin Bril en leest Hans Verhagen enkele gedichten voor.

De tweede video (gemaakt door Jessica Swinkels) laat de Verhagen-van-nu zien, die kijkt naar oude familiefilmpjes uit de oorlog, met de kleine Hans en zijn broertje. Vader Verhagen zat gevangen in gijzelaarskamp St. Michielsgestel en de 8 mm-filmpjes moesten hem laten zien hoe zijn kinderen het maakten.