Bieslog - Niet genomineerd
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
maandag 7 maart 2005 09:01  verstuur

Niet genomineerd
rumoer rond Gouden Doerian houdt aan


De Gouden Doerian, de prijs voor de slechtste roman van het jaar, wordt morgen niet uitgereikt. Twee juryleden trokken zich terug, geschrokken van de heftige en giftige kritiek die uit de literaire wereld opborrelde. De overige juryleden publiceerden nog wel de korte lijst van potentiële winnaars, voorzien van een toelichting, maar hielden het daarna voor gezien.

En ook over die lijst met zes genomineerden is rumoer ontstaan. Tot zijn verbijstering kwam de eerste roman van schrijver/dichter Sijmen van Woelgeest niet op de kortlijst voor.

  • Meneer Van Woelgeest, u had graag gezien dat uw roman genomineerd zou worden als ?slechtste roman van het jaar??

?Nou, sterker nog: ik had die Gouden Doerian graag willen winnen. Dan was ik zelf gekomen om hem in ontvangst te nemen. Had ik een vlammende rede gehouden, waar de hele literaire wereld van op de kop had gestaan.?

  • Vindt u uw roman zelf zo slecht?

?Ik niet, de critici. Mijn roman ?Henk had zoiets van...? verscheen negen maanden geleden en is nergens besproken. Geen krant heeft er een letter aan gewijd. Waardoor geen boekwinkel het heeft ingekocht. De Gouden Doerian was voor mij de laatste strohalm om ?Henk had zoiets van...? nog enige publiciteit te geven.?

  • Misschien heeft uw uitgever ?Henk had zoiets van...? niet ingezonden?

?Natuurlijk heeft mijn uitgever dat niet gedaan. Sterker nog: mijn uitgever heeft na drie maanden stilte rond ?Henk had zoiets van...? de hele oplage - vijftienhonderd exemplaren - in de papiermolen willen dumpen. Ik heb de roman gered en de dozen staan nu bij mij op zolder. Twee weken geleden heb ik twintig exemplaren bij de jury van de Gouden Doerian laten bezorgen - niets op gehoord!?

  • Gaat u, na al die tegenslag, door met schrijven?

?Uiteraard. Volgend jaar komt mijn tweede roman uit - ?Henk trok wit weg? - en daarmee hoop ik kans te maken op de Gouden Doerian 2006.?