Bieslog - De geanimeerde Meneer Foppe
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








vrijdag 8 april 2005 13:23  verstuur

De geanimeerde Meneer Foppe

Beeldvergroting: Meneer Foppe door Danny de Jager
Meneer Foppe door Danny de Jager
Beeldvergroting: Meneer Foppe door Geeske Wiarda
Meneer Foppe door Geeske Wiarda
Beeldvergroting: Meneer Foppe door Mirabai Lacazette
Meneer Foppe door Mirabai Lacazette

Nu liep ik al naast mijn schoenen van trots omdat ik een rol mocht vervullen in een animatie van Han Hoogerbrugge, het ziet ernaar uit dat ik voorlopig blootsvoets blijf gaan.

Studenten van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) hebben gedeelten van mijn audioboek ?Meneer Foppe over de rooie? verbeeld in korte filmpjes.

HKU-docent Ad de Bont deelde de eerste hoofdstukken van het op Bieslog gepubliceerde, door de auteur voorgelezen boek op in blokken van twee minuten en gaf de derdejaars studenten van de afdeling Illustratie de opdracht die stukken geluid van bewegende beelden te voorzien.

Meneer Foppe als studiemateriaal.
Vorige week ging ik in Utrecht kijken en ik was verrast door de verschillen in visie op mijn eenzame, verlegen hoofdpersoon.

Dat meneer Foppe ook een dikkige jongen met een tattoo op z?n rechterbovenarm kan zijn, ja, waarom niet.

In die eerste hoofdstukken van het boek gebeurt weinig, de miniavonturen van meneer Foppe zijn daar nog verre van spectaculair.
Ik begreep dan ook goed waarom één van de studenten het verhaal spannender had gemaakt, door de geluidsband achterstevoren te draaien en te voorzien van een flitsende zwart/wit animatie.

Op de digitale afdeling van de VPRO wordt bij het samenstellen van de digitale themakanalen (Hollandoc en /geschiedenis) geëxperimenteerd met het samenvoegen van de diverse media. Radio-uitzendingen worden bijvoorbeeld van beeld voorzien.

Bij het bekijken van de veertien HKU-filmpjes overwoog ik nog hoe het zou werken als audioboeken werden geïllustreerd en zo voor tv geschikt gemaakt. Voldoet een tekstgetrouwe verbeelding, of wissel je abstractere stills af, zodat het gesproken woord volop in de aandacht blijft?

Hieronder de eerste twee Meneer Foppe-films, meerdere volgen.