Bieslog - De eerste wens
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
zaterdag 1 januari 2005 17:16  verstuur

De eerste wens

Beeldvergroting: Rudo de Blaak:?...ik word gek van de typetjes...?
Rudo de Blaak:?...ik word gek van de typetjes...?

Aan de heftigheid waarmee op de deur van het redactielokaal werd geklopt, begreep ik het al: als eerste bezoeker in 2005 diende zich Rudo de Blaak aan - het geweten van Bieslog, maar ook de zuiger en kwelgeest.

Die zich eerst van een onverwachte kant liet zien: bescheiden, hartelijk, lief zelfs.
Ik werd warm omhelsd en ik moest en zou proeven van de appelflappen die hij had meegebracht op een schotel, afgedekt met een rood-wit geblokte theedoek.

?Omdat je appelflappenfreak bent,? zei hij, terwijl hij een flap bepoedersuikerde, ?jij schreef: ze zijn er niet meer. Ha! Hier! Steek in je melik! En??
?Ja,? zei ik met volle mond, ?ja, dit zijn ze, helemaal! Wie is de bakster? Je vriendin? Je moeder? Of ook je oma??
?Seksist! Ikzelf, man. In het fietsenschuurtje gebakken, zoals het hoort. Honderdvijftig stuks. Waarvan er nog tien over zijn.?

Nadat ik er onder de genietende blik van de bakker nog vijf had verorberd, leek de lievigheid voorbij.

?Waar blijft je analyse van 2004, De Bie?,? stak Rudo van wal, 'waarom heb je weer een stukje in elkaar geflanst voorzien van baard en gek pak? Je laat zelfs de kans lopen om als een verbitterde Willem van Oranje ?s goed de vloer aan te vegen met de hele kliek.?
?Welke kliek, Rudo??
?De politici, de machthebbers, de autoriteiten, die niks doen en niks geleerd hebben. Je verstopt je weer in de typetjes. Ik word gek van de typetjes.?
?Maar Rudo, dat is mijn manier om ?iets te zeggen?, via typetjes. Ik heb altijd...?
?Ja, ik weet het. Jullie zijn met die typetjes begonnen. Respect, hoor. Maar het kan toch ook een keer ophouden? Willem van Oranje zegt uiteindelijk helemaal niets. Wat vind je nou zélf!'
?Rudo, dat is de zoveelste keer dat we daar ruzie over krijgen: ik wíl niet meetetteren. Ik wil me niet profileren over de ruggen van slachtoffers en ik heb geen zin in polemiekjes met scribentjes.?
?Je bent een ouwe milde softie geworden, De Bie. Dan heb ik meer respect voor zo?n Lebbis en Jansen. Gezien, gisteravond? Geen typetjes spelen en toch de grote onderwerpen durven aanpakken. Zie ik jou niet doen.?
?Heb je Georgina Verbaan gezien??
?Was die ook op tv??
?Nee, het typetje. Gespeeld door Carice van Houten. Meesterlijk! Levensechter en in ieder geval leuker dan de echte Georgina.?
?Ga jij dan maar lekker lachen om de typetjes - ondertussen woedt de veenbrand door. En ik hoop het niet, maar je zult in 2005 raar op je neus kijken als de bom barst.
Wel goed dat je op jouw nieuwjaarskaart een balancerende Chinees hebt gezet, want de Chinezen zullen al in 2005 de wereldmacht overnemen en het is de vraag of de pot op zijn hoofd niet in scherven valt!?

Na de overgebleven vier appelflappen op mijn werktafel te hebben gekwakt, stevende hij met de schotel onder zijn arm naar de deur.

En voordat hij die met een klap achter zich dichttrok, kreeg ik de eerste wens in het nieuwe jaar voor mijn kiezen:

?Ik wens je voor 2005 een stevige dosis peper in je reet, De Bie!?