Bieslog - Nietwijsonderwijs
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
donderdag 24 maart 2005 12:51  verstuur

Nietwijsonderwijs


Op de Nietwijsscholen worden kinderen nog vrijer gelaten dan in het Iederwijsonderwijs - er zijn geen docenten, er is geen studiemateriaal, er zijn geen lokalen, er is zelfs geen gebouw.

?In feite zijn er ook geen ?leerlingen?, om dat belachelijke, achterhaalde woord nog maar ?s te gebruiken?, zegt Grachje van der Bom - Veelenbaas, de grote voorvechtster van de Nietwijsmethode.

?Ik heb een jaar op een Iederwijsschool gewerkt, daar heerste veel vrijheid, maar je had altijd nog te maken met kinderen, die je soms hinderlijk voor de voeten liepen. En dan het geluid! Kinderen maken een hels kabaal! En het is nu heerlijk rustig aan mijn hoofd. Ook van het gezeur van die vervelende ouders ben ik eindelijk verlost.?

  • De Iederwijsscholen liggen onder vuur, de onderwijsinspectie gaat stevig controleren, hangt het Nietwijsonderwijs eenzelfde kritische benadering boven het hoofd?

?O, men komt maar. Ik heb niets te verbergen. Als een inspecteur mij komt vragen naar mijn Nietwijsschool zeg ik: ?School... school? Ik heb geen idee wat u bedoelt. Van mij mag u gaan zoeken, maar ik geef u weinig kans, want ik weet zelf niet waar men uithangt.??

  • Sluit het Nietwijsonderwijs wel aan bij de eisen die de maatschappij later aan de leerl... pardon, de kinderen stelt?

?Dat niemand weet wie wat waar of hoe is en dat iedereen het maar voor zichzelf moet uitzoeken? De Nietwijsmethode lijkt mij de enige relevante voorbereiding op de maatschappij.?