Bieslog - In het centrum van de democratie
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








donderdag 20 maart 2008 12:20  verstuur

In het centrum van de democratie

Beeldvergroting: Leerlingen van de Wonnebaldschool
Leerlingen van de Wonnebaldschool
Beeldvergroting: De Stamoudste der Cananefaten spreekt de menigte toe
De Stamoudste der Cananefaten spreekt de menigte toe
Beeldvergroting: Yels in de taal der Cananefaten - wethouder Norder weet niet helemaal wat hij ervan denken moet\n(foto: AD Haagsche Courant)
Yels in de taal der Cananefaten - wethouder Norder weet niet helemaal wat hij ervan denken moet (foto: AD Haagsche Courant)

Gisteren vierden veel kinderen in Nederland Boomfeestdag. In honderden gemeenten plantten scholieren ruim honderdtwintigduizend jonge bomen.
Mooi!

Ook gisteren: leerlingen van de Haagse basisschool Wonnebald vierden Boom-anti-kapdag.
Het oerduinbos achter hun school dreigt te verdwijnen - ruim driehonderd bomen staan op de nominatie te worden gekapt.
Enfin, over die actie en mijn betrokkenheid heb ik al meerdere malen verslag uitgebracht.

De avond tevoren was ik aanwezig op een openbare vergadering van de Commissie Loosduinen - een belangrijk adviesorgaan voor B&W, waarin alle bewonersorganisaties uit de wijken zijn vertegenwoordigd.
Die Commissie heeft indertijd positief geadviseerd ten aanzien van de nieuwbouw in het Wijndalerplantsoen en men is akkoord gegaan met de kap van tweehonderd bomen.

Er waren diverse insprekers en uit hun verhalen bleek dat de Commissie een besluit heeft genomen op niet juist aangeleverde gegevens. Bijvoorbeeld: die tweehonderd te kappen bomen vormde voor de Commissie een harde grens, terwijl in de afgegeven kapvergunning sprake is van bijna driehonderd bomen.

De Commissie Loosduinen bleek te kunnen luisteren naar de belangengroepen en de protesten van de omwonenden (ruim dertienhonderd petitiehandtekeningen zijn nu binnen). Besloten werd het eertijds afgegeven positieve advies niet als definitief aan te merken en opnieuw bijeen te komen.
En zo was ik in dat zaaltje van de Ontmoetingskerk aan de Aaltje Noordewierstraat in het centrum van de democratie beland. En dat voelde goed.

De volgende middag vond een demonstratie plaats voor het Haagse stadhuis en werd de petitie aangeboden aan Marnix Norder, PvdA-wethouder Bouwen en Wonen.

De kinderen van de Wonnebaldschool, vergezeld van leerkrachten en ouders, zongen liederen en ik meende een bijdrage te moeten leveren als afstammeling en Stamoudste van de Cananefaten - de te kappen bomen staan op ons grondgebied - en een paar yels in onze eigen taal ten gehore te brengen.

Volgende fase: wordt er op bestuurlijk niveau echt geluisterd naar betrokken burgers?