Bieslog - Herkeuring voor S5-ers!
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
maandag 13 november 2006 17:08  verstuur

Herkeuring voor S5-ers!
Kolonel Scheurleer eist gerechtigheid

Beeldvergroting: Kolonel b.d. M. Scheurleer: \'...afknijpen die hap...\'
Kolonel b.d. M. Scheurleer: '...afknijpen die hap...'

Onlangs gezien: een aflevering van het geschiedenisprogramma Andere Tijden waarin een aspect van de keuring voor militaire dienst werd belicht: S5.

Een tamelijk groot aantal jongemannen heeft in de tijd dat Nederland nog een militaire dienstplicht kende, voorgewend ongeschikt te zijn door tijdens de keuring te spelen dat men totaal gestoord was. Of homoseksueel.

Als ze van de militaire keuringsarts het etiket S5 opgeplakt kregen, werden ze daarmee definitief ongeschikt verklaard voor de militaire dienst en konden ze opgelucht het keuringslokaal verlaten en hun luie leventje ongestoord voortzetten.

Welnu! De tijd is rijp voor een herziening van die S5-besluiten.

Bekende Nederlanders, die in 2006 gierend van het lachen in het openbaar vertellen hoe ze de militaire autoriteiten om de tuin hebben geleid, moeten alsnog worden opgeroepen.
In een drie maanden durend verblijf in een militair strafkamp, geleid door de hardste militaire instructeurs, dienen ze een zeer pittige inhaalcursus te krijgen.
Afknijpen, die hap! Dagelijks over de stormbaan, lange marsen met volledige bepakking en eindeloze uren exercitie zal hen leren!

Duizenden jongemannen hebben een deel van hun leven gegeven teneinde onze vrede en veiligheid ten tijde van de Koude Oorlog te waarborgen.
Al die heldhaftige veteranen uit die zenuwslopende Oorlog vragen gerechtigheid.
De onderkruipers en slapjanussen van toen dienen gevormd tot krasse bejaarden, die met verplicht vrijwilligerswerk wellicht nog van enig maatschappelijk nut kunnen zijn.

Mijn plan - de Herkeuring van Onterechte S5-ers - heb ik ingediend bij minister Kamp van Defensie, die zeer geïnteresseerd leek.
De kans dat hij mij zal benoemen tot Hoofd van het S5-strafkamp, is zeer groot.

Boodschap voor Jeroen Krabbé en Henk Bernlef: zet uw weekendtas maar klaar, heren!

Kolonel. b.d. Menno Scheurleer