Bieslog - Notities in het pannenkoekenhuis
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
maandag 1 april 2002 14:16  verstuur

Notities in het pannenkoekenhuis


1.
Man, moederziel alleen in pannenkoekenhuis. Bestelt een pannenkoek-naturel.
Wordt gebracht met poedersuikerstrooier en fles stroop.
Man ontdopt de stroop, kijkt schichtig om zich heen, schrijft sierlijke M op koek.
Keurt kunstwerk. Glimlacht tevreden.

2.
Misstanden in het pannenkoekenhuis.
Hoe worden ?vandaag de dag' pannenkoeken gegeten? Men begint door vanuit het midden een segment te snijden, die op te rollen en als 1-haps pannenkoek naar de mond te brengen. Met andere woorden: de pannenkoek wordt behandeld als pizza! Dit is ontoelaatbaar.

Een pannenkoek dient in zijn geheel te worden opgerold, waarna parten van de rol kunnen worden afgesneden. De dikte van deze roldelen kan aan de eter worden overgelaten.

Doorgaans schrok ik de pannenkoek in vier kwartrollen naar binnen. Vertoef ik echter temidden van een sjiek gezelschap in een luxe pannenkoekenhuis, dan gaat mijn koek in zes keurige partjes.

3.
?Wij hadden ?s een professor binnen, een heel geleerde kerel, Nobelprijs natuurkunde dacht ik, en die had een brainwave gekregen. Een ingeving, in de vorm van een formule.
Wat had die man gedaan? De formule bij gebrek aan potlood en papier met stroop op z'n pannenkoek geschreven! Een ingewikkelde toverspreuk met getallen boven en onder de streep, met isjes en tweetjes en pi's en tekens die ik niet op school heb gekregen - enfin, die man komt in opperste staat bij het buffet: of we de pannenkoek konden inpakken, zonder dat de stroop uitliep.
Met die formule namelijk had hij zo'n beetje neergeschreven hoe het heelal in elkaar zat, wat leven was en waarom wij op aarde zijn. Zo opgewonden klonk'ie.
We hebben er voorzichtig een stuk zilverpapier om gewikkeld en het pak in een doos laten zakken, maar ik zag dat het eerste deel van de formule al behoorlijk aan het vervagen was. De man verliet stante pede het pand. Nooit meer iets van gehoord.
Zou'ie thuis de pannenkoek, met het plasje stroop waarin de oplossing van het wereldraadsel was uitgewist, toch nog opgegeten hebben?'

4.
Gelezen op het menu:
N.B. Wij verzoeken onze cliënten, die bij het binnentreden van ons restaurant het voornemen koesteren meerdere pannenkoeken te gaan verorberen, de koeken een voor een te bestellen. M.a.w. de beslissing tot het bestellen van een nieuwe pannenkoek dient bij voorkeur te worden genomen na nuttiging van de voorgaande koek. Zo voorkomen we afbestellingen (?het oog was groter dan de maag') en houden we de tafels, zonder opeenhoping van te vroeg gearriveerde borden, overzichtelijk