Het opzienbarende in de nieuwe film van de Deense filmmaker Lars von Trier schuilt in het feit dat de gehele film in een kale studio is opgenomen.
Met witte strepen op de vloer zijn de contouren van een Amerikaans stadje aangegeven, met fragmentarische decorstukken en enkele rekwisieten worden huizen en kamers aangeduid. Het drie uur durende drama drijft op het acteerwerk, dat, zo melden de recensies, een fenomenale rol van Nicole Kidman oplevert. De scènes worden ?aan elkaar gepraat? door John Hurt.
Amerikaans stadje... kale vloer... heb ik eerder gezien, dacht ik.
Our Town, van Thornton Wilder!
Our Town is een klassieker uit de Amerikaanse toneelgeschiedenis.
Op het kale toneel zijn de contouren van een Amerikaans stadje uitgezet en zonder rekwisieten, behalve een paar stoelen, worden het dorpsleven en de geschiedenis van twee families uitgebeeld. Een van de rollen is ?de regisseur?, die de zaal rechtstreeks uitlegt hoe de vork in de steel zit en de bedrijven in- en uitleidt.
Het stuk ging in 1938 in première en werd als revolutionair gezien, in een tijd dat de realistische toneelkunst hoogtij vierde en de toneelvloeren werden volgestouwd met levensechte decors.
Het wordt in Amerika nog steeds opgevoerd. Als de film Dogville in de VS uitkomt, zal in de media ongetwijfeld worden gerefereerd aan Our Town van Thorton Wilder.
?Zo, zo, meneer de hoofdredacteur, wat weet u toch veel!?
Ja, ik ken het toneelstuk goed, want op de middelbare school heb ik erin meegespeeld, eind vijftiger jaren.
In ?Ons Stadje? speelde ik de regisseur en Kees van Kooten de melkboer, die met zijn denkbeeldige paard en wagen vroeg in de ochtend het stadje wakker maakt.
Met die opvoering in de gymnastiekzaal begon onze samenwerking.