Bieslog - De kern van Fortuyn
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
dinsdag 6 mei 2003 16:46  verstuur

De kern van FortuynHoorde vanmorgen Balkenende prevelen: ?Fortuyn heeft de politiek opgeschud.... meer aandacht voor de zorg... de veiligheid...?

Nog steeds durft hij de kern van Fortuyns boodschap en de bron van zijn populariteit niet onder woorden te brengen.

Dat doet J. A. A. van Doorn vandaag, in een stuk in Trouw:

?Alles komt samen in zijn befaamde interview in de Volkskrant van 9 februari vorig jaar dat werd gepubliceerd onder de kop ?De Islam is een achterlijke cultuur?. Het stuk kostte hem zijn lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland maar het zette tegelijk de toon voor het politiek debat nadien: een restrictief vreemdelingenbeleid, veel minder asielzoekers, geen bruiden uit allochtone landen en rigoureus de grens dicht voor moslims.
Fortuyn had het al vaker gezegd en in dit interview herhaalde hij het op beschuldigende toon: ?Janmaat had gewoon voor een deel gelijk. En door de demonisering waaraan uw krant ook heeft meegedaan, kon dat allemaal niet meer gezegd worden.?
Gezien dit alles is het niet overdreven, en zeker niet ?demoniserend?, het gedachtegoed van Fortuyn te karakteriseren als nationalistisch, een niet helemaal nauwkeurige maar in ieder geval beschaafde vertaling van de besmette leus ?eigen volk eerst?.?

Onthullend zijn de beelden die werden gemaakt tijdens de bestuursvergadering van Leefbaar Nederland, daags na het Volkskrantinterview, waarop Fortuyn gedwongen werd op te stappen. Ze worden vanavond uitgezonden.

Fortuyn krijgt in een laatste poging het bestuur om te praten een woedeaanval en verwoordt de kern van zijn missie in een zin, die de woorden godverdomme, Marokkaantjes, Turken en oude vrouwtjes bevat.

De nacht van Fortuyn, vanavond, Nederland 2, 19.30 uur.