Bieslog - De stem van Willem Kloos
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
woensdag 14 mei 2003 13:56  verstuur

De stem van Willem Kloos

Beeldvergroting:

Al vijf maal hoorde ik de stem van Willem Kloos.
En ik kan jullie niet vertellen hoe groot die sensatie is. Als ik dit stukje heb getikt, ga ik nog een keer luisteren, naar die ene volzin die ooit van Willem Kloos is vastgelegd.

Hij bedankt iedereen die belangstelling heeft getoond voor zijn 75ste verjaardag, op een manier, die je recht overeind doet schieten. Hij zingzegt één zin en het gaat door merg en been. Het is 1934, vier jaar voor zijn dood.

Zo verging het mij, toen ik 1 mei jongstleden naar het radioprogramma De Avonden luisterde. Twee Klooskenners spraken naar aanleiding van het jongste dubbelnummer van het literaire tijdschrift De Parelduiker, dat is gewijd aan Willem Kloos.
(De Parelduiker is het onderhoudendste Nederlandse literaire blad, zie: www.lubberhuizen.nl)

Van Willem Kloos (1859-1938), de grondlegger van de Tachtigersbeweging en De Nieuwe Gids, schepper van blijvende regels als ?Ik ben een God in ?t diepst van mijn gedachten? en ?Ik ween om bloemen in de knop gebroken?, is nog steeds geen biografie verschenen.

Dit nummer van De Parelduiker en het gesprek in De Avonden tonen aan hoe interessant zijn levensbeschrijving zou kunnen zijn.

Het radiogesprek is te vinden op VPRO?s boekensite. Het gehele gesprek is boeiend, maar heb je weinig tijd: de stem van Willem Kloos gaat klinken op ongeveer 4 minuut 50.