Bieslog - In touw met de feestdagen
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
dinsdag 23 december 2003 15:54  verstuur

In touw met de feestdagen

Beeldvergroting: Deel uit de Prismaserie \'De Werken van Charles Dickens\'
Deel uit de Prismaserie 'De Werken van Charles Dickens'

?Godsamme, wat is het koud!?, bibberde Ebenezer Scrooge en hij blies in de holte van zijn ineengeslagen handen. Om weer een beetje in de stemming te komen, had hij de centrale verwarming in zijn kantoor al twee dagen uitgelaten.

De laatste setdressers hadden het pand vanmorgen verlaten. De bureaus met de computers en de flatscreens, de tapijten, de loungehoek met de luie banken, de ijskast vol flessen drank, de flipperkast, de counter met de lunchhapjes - alle moderne kantoorcomfort was rigoureus verwijderd.
Het lokaal bood weer de oude, armoedige, afgetrapte aanblik. De grauwbruine klerkenlessenaars waren teruggeplaatst; in de hoeken van het vertrek hingen de met een spuitbus aangebrachte spinnenwebben. Op het trottoir vóór het pand was een vrachtwagen kunstsneeuw gestort.

?Ha hi hi hi?, oefende Scrooge zijn gemene lachje.
Voor het hoeveelste jaar tapte hij nu al uit dit vrekkige vaatje? Hoe lang was zijn compagnon Marley dood? Op de kop af 160 jaar. Wanneer vond die oude geest nu eens de eeuwige rust. Maar nee, Jacob Marley kreeg geen genoeg van alle aandacht - vond het veel te leuk één keer in het jaar uit het schimmenrijk terug te keren. Gegarandeerd zou hij morgenavond, wederom vervaarlijk met de kettingen rammelend, in het kantoor verschijnen om hem, de succesvolle makelaar, de morele les te komen lezen.

Ebenezer Scrooge werd al moe als hij eraan dacht. Weer dat spokengedoe en die afmattende tocht door de mist naar het kerkhof.
Maar het meest zag hij op tegen het vrolijke deel op kerstochtend als hij, zoals het draaiboek voorschreef, de ramen wijd moest opengooien en het gebeier van de kerklokken diende te verwelkomen, alsof het de mooiste geluiden waren die hij ooit had gehoord.
?Heerlijk! Heerlijk!?, moest hij roepen en alle voorbijgangers om de hals vallen en jan en alleman een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar wensen. Bekaf werd je ervan. En het kostte een hoop geld, want hij was verplicht met niet-aftrekbare fooien te strooien en al die armoedzaaiers met geschenken en gebraden kalkoenen te overladen.

Waarom opende de overheid niet een rekening ten bate van de armen, waar je via internet even een bedrag naar toesluist?

Zouden er ooit feestdagen komen waarop hij, Ebenezer Scrooge, ook eens lekker thuis onderuitgezakt voor de televisie kon blijven hangen?

Scrooge aan het werk:
woensdag 24 december: Blackadder?s Christmas Carol (22.30 uur, Veronica),
donderdag 25 december: A Christmas Carol (20.30 uur, RTL4),
vrijdag 26 december: Scrooged (18.45 uur, SBS6).