Bieslog - De spijtoptantenpeiling
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








vrijdag 8 december 2006 15:19  verstuur

De spijtoptantenpeiling

Beeldvergroting: Dr. Nak de Weert: \'...ik zit goed: de eerste nieuwe peiling is klaar...\'
Dr. Nak de Weert: '...ik zit goed: de eerste nieuwe peiling is klaar...'

En daar is'ie weer: onze onderzoeker dr. Nak de Weert.
Vanmorgen was hij nog met de eindejaarslijstjes in de weer en vanmiddag presenteerde hij zijn nieuwste politieke peiling met de titel - Hoe zou de Tweede Kamer eruitzien als er vandaag verkiezingen werden gehouden?

  • Maar meneer De Weert, we hebben goddank het verkiezingskabaal net achter de rug en u komt nu alweer met een nieuwe peiling?

'Mijn spijtoptantenpeiling, jazeker. Ik weet niet op welke partij u 22 november hebt gestemd, mijn vraag is: hebt u spijt van uw keuze?

  • Eh... een beetje wel. Als ik het over mocht doen, ja, dan...

'...koos u iets anders. Dat bedoel ik nu: naar schatting 1.3 miljoen kiezers blijken spijt te hebben van hun stem. De politieke spijtoptanten. Die dachten dat de door hen gekozen partij op 23 november hun plannen meteen zouden uitvoeren en er een heel andere wind in Nederland zou gaan waaien. En wat zien ze nu, weken later? Drie fractieleiders die elke avond wat vaags mompelen in de hen voorgehouden microfoons en camera's bij het verlaten van het gebouw waarin ze de formatie hebben besproken.'

  • Maar dat in Nederland compromissen moeten worden gesloten om een regering te kunnen vormen, dat weet toch iedereen?

'Dat zou je denken. Maar een heleboel kiezers weten dat niet, of vergeten het in de opwinding van de verkiezingsstrijd.
Een voorbeeld: de meeste kiezers op de Partij van de Vrijheid zagen een juichende Geert Wilders als grote winnaar uit de bus komen. Die dachten echt dat de volgende morgen alle buitenlanders het land uit zouden worden gedonderd.
Maar wat gebeurt er? De demissionaire regering heeft het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers zelfs even stopgezet. En Geert Wilders is in geen velden of wegen te bekennen.
Uit mijn spijtoptantenonderzoek blijkt dat als er vandaag verkiezingen zouden zijn gehouden, Geert Wilders nog slechts drie zetels overhoudt!'

  • En hoe komen de andere partijen er in uw onderzoek vanaf?

'De VVD staat vandaag op 15 zetels. De Partij voor de Dieren is, na het Tweede Kamerdebat over het onverdoofd castreren van varkens, de VVD zelfs met drie zetels voorbij gestreefd en komt op 18 zetels.
In mijn peiling telt de PvdA-aanhang het grootste percentage spijtoptanten en zakt nog dieper, naar 16 zetels. De meeste PvdA-kiezers hoopten dat de door hen gehate Balkenende als premier zou worden vervangen door de aanbeden Bos.
En wat zien ze nu? Wouter lijkt wel verliefd op Jan Peter. Zijn oogjes beginnen te stralen als hij vertelt hoe goed het gesprek weer was geweest dat hij die dag met Jan Peter heeft gevoerd. Insiders zeggen dat ze zelfs een duo-premierschap overwegen - elke veertien dagen mag een van hen om beurten in het Torentje zitten.'

  • En hoe brengt de SP het er vanaf?

'Opmerkelijk: geen enkele kiezer heeft spijt. Maar dat is niet verwonderlijk. Jan Marijnissen heeft tot op heden geen enkele avance gemaakt en blijft zeggen dat 'de verschillen groot zijn'. Maar wacht maar: mocht hij ooit, samen met Bos en Balkenende, de informatiebespreking verlaten en breed lachend verklaren dat ze 'heel veel vertrouwen in elkaar hebben', dan zou het aantal SP-spijtoptanten wel eens een record kunnen gaan breken.'

  • Maar wat voor zin heeft uw spijtoptantenonderzoek als er nog lang geen verkiezingen in aantocht zijn?

'Ja, dat denkt u. Ik voorspel dat de verkiezingsuitslag van 22 november na maandenlange besprekingen geen enkele werkbare regeringscombinatie zal opleveren en dat medio maart 2007 nieuwe verkiezingen dienen te worden uitgeschreven.
Nou, dan zit ik goed: op 8 december 2006, had ik de eerste nieuwe peiling al klaar. En op het lijstje van 'beste onderzoekers 2007' zou ik wel 's in de top tien terecht kunnen komen!'